The Olympic House

Way back in 2014, an international competition was held to determine which firm would design the new International Olympic Committee headquarters in Lausanne, Switzerland. When 3XN was chosen as the winner, the IOC knew that its new office was in good hands. Fast forward a few years, and 3XN has released new renderings of what is being dubbed, the “Olympic House.” Needless to say, it looks remarkable. Once completed, it will bring together about 600 employees that are currently working in separate offices throughout the city. It’s important to understand why the building looks the way it does, because true architecture always has a meaning.

3XN’s Vision

The IOC headquarters were designed around three key objectives; movement, flexibility, and sustainability. When 3XN was awarded the project in 2014, their vision was to “convey the energy of an athlete in motion.” The exterior of the building will be covered in transparent double glass panels that will be formed in a curvature to invoke an athlete’s movement. In addition to the unique design, the full-glass façade will bring daylight into the building. The openness of the Olympic House is to supposed to act as a metaphor for the transparency of the organization itself. Allowing the public to peer into the building and employees to gaze out at the lake will go a long way toward showing that the IOC will not only be located in Switzerland, but it will also be a part of the fabric of the community.

Commitment To Sustainability

3XN will minimize the space it takes up in the surrounding park to allow for the public to use it as usual. In addition to that, the Olympic House will maintain a strong commitment to sustainability by implementing a variety of green initiatives to better their employees and community alike. The green roof, fitness center, and plethora of terraces provide an environment rich with opportunity for employees to experience the outdoors and stay energized throughout the day. Low flow taps and toilets, combined with a rainwater capture system will significantly reduce the water usage inside the building. Finally, the Olympic House will be self-powered with solar panels located on the roof.